27 september 2015

En smakebit på søndag - Den svarta opalen

Mari arrangerar varje söndag denna utmaning, där man delar med sig av boken man läser just nu, har läst, eller delar en generell smakbit från litteraturens värld. Samtidigt får man boktips och upptäcker kanske nya bloggare. Jag läser nu 'Den svarta opalen' av Tamara McKinley - som jag har fått av mina svärföräldrar.

Författare: Tamara McKinley
Originaltitel: Summer lightning (2003)
Svensk titel: Den svarta opalen (2003/2013)
Norsk titel: Svart arv (2004)
Översättare till svenska: Louise Thulin
Förlag: Fenix
Sidor: 298
Första meningen: Det var fortfarande en timme kvar till gryningen då 
Miriam Strong steg ut på verandan.

Från bokens baksida:
Miriam Strong är härskarinna på den stora egendomen Bellbird Station där hon föder upp hästar. Hon är allvarligt sjuk och har bara en kort tid kvar att leva. När hon går igenom familjens gamla papper hittar hon en speldosa, ett fynd som ger henne en förklaring till vad som egentligen hände när hennes far försvann spårlöst i en gruvort. Hon tillkallar en advokat från Brisbane, den stilige unge Jake Conner, och för honom berättar hon sin familjs dramatiska öde.

Miriam växte upp på fälten runt de opalgruvor som fadern Henry och hans kompanjon Patrick förvärvat rättigheterna till. En dag försvann fadern spårlöst. Idag är kompanjonens dotterson Brendt en mäktig man, men Miriam är övertygad om att fmiljen Dempters enorma förmögenhet grundar sig på mord och svekfullhet. Allt som saknas för att avslöja familjen är ett dokument som bekräftar vad hon redan vet...


Smakbit från sidan 67:
Tyst såg hon på honom en lång stund.
"Min familj kallar mig Mim", sa hon till slut. "och jag antar att du kan få göra detsamma med tanke på att du ska ta del av mina hemligheter."
"Tack", mumlade han.
Hon lutade sig framåt och ögonen var mycket gröna i skenet från fotogenlampan.
"Det jag tänker berätta för dig under de närmaste dagarna stannar oss emellan. Har du förstått? I sinom tid ska jag informera familjen, men inte förrän jag känner mig redo för det. Har jag ditt ord?"
Jake nickade samtidigt som han undrade hur länge det skulle dröja. Det hon hade föresatt sig att genomföra var alldeles för spektakulärt för att kunna hållas hemligt, och familjen behövde förberedas på den uppståndelse som med all säkerhet skulle bli följden.

Smakbit från sidan 132:
Han lärde henne att opaler kunde vara ljusa och mörka, röda, gröna och blå och att den värdefullaste av dem alla var den svarta opalen.



Tamara McKinley (1948)
Australisk författare, nu bosatt i Storbritannien.


Här hittar du flera smakbitar och boktips från andra bloggare:


Ha en trevlig boksöndag!
Jag är snart halvvägs i boken, och den är svår att lägga ifrån sig...


Uppdatering:
Nu har jag läst klart, och det var en bra historia. En bok med dramatik, familjehemligheter, historia, passion, kärlek, liv och död. Berättelsen börjar på Irland och man möter flera personer som blir centrala i boken senare, då i Australien. Tamara McKinley beskriver miljöer och relationer så att det blir intressant, och historien har ett driv från början till slut. Det är verkligen svårt att lägga ifrån sig boken.
Totalbetyg: 4 stora hjärtan av 5.


20 september 2015

En smakebit på søndag - Rosamunde Pilcher

Det är söndag och dags för utmaningen som Mari arrangerar, där man delar med sig av en bok man har läst eller läser just nu. I sommar köpte jag denna lilla bok (Snön som föll i april) i en second hand-affär här på orten. Den kostade nästan inget alls, och ett par andra böcker fick också följa med hem. 
Författare: Rosamunde Pilcher
Originaltitel: Snow in April (1972)
Svensk titel: Snön som föll i april (1994)
Norsk titel: Snø i april
Översättare: Lena Thorndahl
Förlag: Forum
Sidor: 112

Om boken:
Handlingen utspelar sig på den vackra landsbygden i skotska högländerna. Till det ensligt belägna godset Cairney kommer en sen aprilkväll två oväntade gäster, Caroline Cliburn och hennes yngre bror Jody. De har nästan nått målet för sin långa bilfärd då ett förfärligt snöoväder överraskar dem.
Godsägare Oliver Cairney inbjuder dem att stanna tills de kan fortsätta sin resa. Men snart anar Caroline komplikationer. Insnöad mitt ute på landet med en vilt främmande man - han är vänlig och generös men också farligt karismatisk.
Om ett par dagar måste Caroline infinna sig i London - för att gifta sig...

Smakbit från sida 57:
Klicka på bilden, så blir texten större.


Rosamunde Pilcher (1924)
Brittisk författare.


Här hittar du flera smakbitar och boktips:


Min åsikt:
En kärlekshistoria i härliga miljöer, berättat med värme. En trevlig och mysig bok som jag gillade. Inget litterärt mästerverk, men alldeles lagom trots förutsägbarheten. Lite smårörigt med alla personer som figurerar i historien som känner varandra under olika namn, och lite upprepningar. Kanske inte helt trovärdig historia, men det funkar bra som underhållning för mig. :)
Totalbetyget blir faktisk: 4 små hjärtan av 5.



6 september 2015

En smakebit på søndag - Allt jag önskar mig

Denna söndag är smakbiten hämtad från en pocketbok jag vann i en utlottning tidigare i år, Allt jag önskar mig av Grègoire Delacourt. 

Originaltitel: La liste de mes envies (2012)
Svensk titel: Allt jag önskar mig (2013)
Norsk titel: Ønskelisten (2013)
Forlag: sekwa
Sidor: 189

Om boken:
Livet blev inte riktigt som Jocelyne hade tänkt sig. Hon drömde om att bli modeskapare i Paris, men driver en sybehörsaffär i Arras. Hon väntade på drömprinsen, men det var Jocelyn som dök upp. De har två utflugna barn och lever ett stillsamt liv tillsammans. För nöjes skull skriver hon en blogg om sömnad, spets och pärlor.
En dag blir hon övertalad att spela på lotto och vinner 18 547 301 euro! Den dagen vinner hon stort. Eller gör hon det?

Smakbit från sidan 44: (Jocelynes pappa)
Efter olyckan är han fast i nuet. Han har inget förflutet och ingen framtid. Han är fast i ett nu som varar i sex minuter, och var sjätte minut börjar räkneverket i hans minne om från noll igen. Var sjätte minut frågar han vad jag heter. Var sjätte minut frågar han vad det är för veckodag. Var sjätte minut frågar han om mamma är på väg.
Och så hittar jag meningen i tjejigt lila bläck, mot slutet av dagboken, som jag skrev innan mamma segnade ner på trottoaren. Jag önskar att jag fick bestämma över mitt liv, jag tror det är den största gåvan man kan få.


Grègoire Delacourt (1960)
Fransk författare.


Hos Bokus bokhandel kan du läsa smakprov från boken här.

Kika in hos Mari för att hitta boktips och nya bloggvänner.

Ha en trevlig söndag - i sol eller regn!  :)


Uppdatering:
Denna bok var annorlunda än jag förväntade. Jag kan nog inte säga hur jag skulle reagerat om jag hade vunnit så mycket pengar, men jag tror inte jag ville ha gjort som huvudpersonen i boken. Är detta normalt beteende? För båda parter? Jag tyckte om vissa kloka meningar och så, men det är en tragisk och vemodig historia. Dessutom förvirrar det at de heter Jocelyn och Jocelyne! Jag visste inte at en man kan heta så. Tanken med boken är bra, men den spårar liksom ur.
Just nu får den betyget: 2 stora hjärtan av 5.



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...